Categories
Sense categoria

Traficants de vincles: cap a una democràcia connectiva

Traficants de vincles: cap a una democràcia connectiva

Conferència

Des d’una visió sistèmica de les organitzacions, prenent com a referència el model HIP Hexàgon de la Innovació Pública, el model que va desenvolupar per a la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat, Raúl Oliván ens convidarà a descompondre la complexitat de les societats contemporànies en nodes i enllaços, traçant un itinerari de transformació basat en els sis vectors del model: OPEN-Obrir, TRANS-Mesclar, FAST-Agilitar, PROTO-Experimentar, CO-Col·laborar, i TEC-Digitalitzar, Impulsar eines tecnològiques que multipliquen la connectivitat, permetent més i millors converses…

Participa

Raúl Oliván Cortés

Raúl Oliván Cortés (Tarragona/Saragossa, Espanya, 1980) és actualment director general de Govern Obert i Innovació Social en el Govern d’Aragó. Posició des de la qual impulsa projectes com el LAAAB (Laboratori d’Aragó Govern Obert), la Social Impact Academy (Escola de joves innovadors socials), CVOL (Plataforma digital de voluntariat que reconeix l’impacte en els ODS) VisualGOB (Sistema digital de rendició de comptes) o el programa de Disseny Col·laboratiu de Serveis Públics (al costat del Centre Aragonés de Disseny). Recentment, ha sigut el promotor de Frena la Curva, l’experiència d’innovació oberta i cooperació amfíbia com el primer projecte pilot del model HIP.

Abans d’aquest càrrec, va ser director general de Participació, Transparència, Cooperació i Voluntariat. Fins a desembre de 2017, des de la seua fundació en 2009, va ser director de Saragossa Activa, un ecosistema d’emprenedoria i innovació social, la seu principal de la qual estava en una antiga fàbrica de sucre. També ha col·laborat amb diversos projectes en Llatí Amèrica, sent mentor en els Laboratoris d’Innovació Ciutadana de la SEGIB i assessorant i col·laborant amb projectes com SantaLab (l’Argentina), CISNA (Nariño), Institut Procomum (el Brasil), on s’han obert rèpliques de la Col·laboradora, programa que va meréixer l’Eurocities Awards en 2016. En 2019 va ser seleccionat pel Departament d’Estat dels Estats Units per alIVLP (International Visitor Leadership Program).

Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques, Diplomat en Treball Social, té estudis d’especialització en Tècniques de Participació Ciutadana (UZ) i Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU). És autor dels llibres Hackear la Política (Gedisa 2019, amb de Cristina Monge) i Abrir Instituciones desde dentro (Hacking InsideBlack Book, 2018, amb diversos col·legues).
Veure Bio completa.

Categories
Sense categoria

Tecnologia i innovació social

Tecnologia i innovació social

Conferència inaugural

Manuela Battaglini ens descobreix com l’Ètica Digital ajuda a construir una societat més justa, més robusta i més feliç. Les decisions automatitzades a través d’algoritmes estan augmentant de manera exponencial la desigualtat en la societat. Les regulacions només corregeixen el biaix tècnic, però no el biaix social. Com canviar-ho? Hem de començar pel canvi de narrativa. De la competència, a la col·laboració com a base. De l’opacitat a la transparència. De la desconfiança a la construcció de la confiança.

Participa

Manuela Battaglini

Manuela Battaglini és especialista en màrqueting digital estratègic, advocada i investigadora independent en ètica de la IA. Treballa en el camp de l’ètica digital estudiant l’impacte social dels processos de presa de decisions automatitzades i l’elaboració de perfils personals en la societat. També és la directora general de Transparent Internet, una empresa de consultoria que ajuda les organitzacions a fer que els seus sistemes de IA siguen ètics, transparents i fiables.

Com a experta en màrqueting digital ha treballat amb diverses empreses com Volkswagen España, Procter & Gamble o Laboratoris Ferrer. Això li va donar l’oportunitat, d’una banda, d’entendre la cultura de les organitzacions i, per un altre, de treballar amb agències de publicitat i comunicació de renom mundial com DDB o Double You.

Fa uns anys va decidir unir les seues competències jurídiques amb els seus coneixements de màrqueting estratègic i comunicació, per a centrar-se en l’Ètica Digital.

A causa d’aquesta activitat investigadora, Manuela Battaglini va ser cridada pel Govern espanyol com a assessora en Ètica Digital, entre altres experts, per a assessorar la Secretaria d’Estat de Digitalització i intel·ligència artificial (SEDIA) en la implantació de l’app RADAR COVID en el pilot que es va desenvolupar a l’illa de la Gomera (Canàries). L’experiència va ser molt exitosa i es va redactar un article que s’està publicant en Nature Communications.

Un mes després, juntament amb un altre grup d’experts designats pel govern, va ser anomenada per a definir la Carta Espanyola de Drets Digitals, on lidera el Grup de Treball d’Ètica de Dades.

Manuela Battaglini forma part d’un grup interdisciplinari, que inclou acadèmics, enginyers, científics de dades, filòsofs, advocats i especialistes en ètica, centrat en la investigació de les qüestions ètiques i legals dels vehicles autònoms i el seu impacte en la societat.

Categories
Sense categoria

Re-inventar els espais bibliotecaris

Re-inventar els espais bibliotecaris

Taula redona

De què parlem quan parlem d’espai bibliotecari? Com de viu està encara el tòpic de la biblioteca com a magatzem silenciós de llibres? Des de l’arribada del llibre electrònic i amb l’etern debat sobre el futur de les biblioteques de fons, els espais tradicionals han entrat en crisi. Ara l’atenció se centra més en les persones que en l’acumulació de llibres. Les biblioteques han esdevingut un espai de socialització que ja es comença a conéixer en l’àmbit de la professió com el “tercer espai”, aquell que no és ni la casa ni el lloc de treball. Un espai per a llegir o per a estudiar, però també un espai obert per a estar-s’hi còmodament.
D’altra banda, la crisi de la covid-19 i el confinament al qual ens vàrem veure abocats ens va obligar a eixir de les quatre parets de la biblioteca i oferir els nostres serveis a través de les pantalles dels mòbils, de les tauletes i dels ordinadors dels nostres usuaris. D’aquesta manera, la biblioteca esdevenia un no-lloc, un espai virtual, una comunitat de lectors en el ciberespai. Algunes d’aquelles experiències, com el projecte “Villanúa, la @Villalectora” o els “Clubs de Lectura Virtuals” de Biblioteques de Barcelona, vingueren per a quedar-s’hi. D’aquesta dimensió oberta, digital i canviant de l’espai bibliotecari és del que parlarem en aquesta taula rodona.

Participen

Miriam Julián Oyarzábal

Llicenciada en Psicologia Social per la Universitat Complutense de Madrid, Màster en Gestió de Projectes Socioeducatius per la Universitat de Saragossa, experta en Animació a la Lectura 2.0 per la Universitat d’Educació a Distància. Des de fa set anys, gestionant la Biblioteca Pública Municipal de Villanúa, ha rebut diversos premis nacionals pels projectes d’Animació a la Lectura. En 2021, ha sigut guardonada amb el Primer Premi Nacional María Moliner atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport. També col·labora en el Projecte d’Animació Sociocultural i Rural ‘El Eventario’, especialitzat a dissenyar i teatralitzar experiències i esdeveniments socioculturals.

Pablo Gallo León​

Doctor en Comunicació i Documentació per la Universitat de Múrcia, Màster de Gestió i Direcció de Biblioteques per la Universitat de Barcelona, Llicenciat en Geografia i Història (Especialitat Història de l’Art) i Màster en Biblioteconomia per la Universitat Complutense de Madrid. Ha sigut director de la Biblioteca Regional de Múrcia i de la Biblioteca de la Universitat Miguel Hernández, així com professor associat en la Universitat de Múrcia. Actualment, exerceix com a director de la Biblioteca de la Universitat d’Alacant, i com a professor associat en la FIMA de la Universitat de Barcelona.

El seu camp d’investigació s’orienta cap als serveis a les biblioteques, el seu futur i l’arquitectura bibliotecària, comptant amb unes 30 publicacions sobre aquests temes. Ha participat i coordinat grups de treball de REBIUN i del Consell de Cooperació Bibliotecària, incloent-hi el Grup estratègic per a l’estudi de prospectiva sobre la biblioteca.

César Moreno Villanueva

Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Treballa com a tècnic de gestió cultural en la Direcció d’Acció Cultural de Biblioteques de Barcelona, ​​on coordina el Programa d’Acció Lectora. El març de 2020 va dissenyar la nova línia de clubs de lectura virtual a través de Tellfy.

Neus Castellano

És una xativina que viu i treballa a Barcelona des de fa vint anys. Interessada i ben coneixedora de la funció social de les biblioteques i de la importància d’aquestes com a tercer espai. Coneix de primera mà tots els projectes de la xarxa de biblioteques de Barcelona i de la xarxa de la Diputació. Dirigeix la recentment inaugurada biblioteca Gabriel García Márquez, la tercera més gran de Barcelona.