Categories
Sense categoria

Joves: (des)informats i (in)feliços​

Joves: (des)informats i (in)feliços

TALLER

L’objectiu principal és aprendre a identificar la desinformació i les seues múltiples formes per tal de saber identificar-la i no caure en els seus paranys. El taller abordarà les causes i les conseqüències d’aquest fenomen en molts àmbits de les nostres vides: la salut, la democràcia, els drets humans, etc. Tractarem com afecta la desinformació als joves: sobre quins temes se’ls enganya i com això afecta tant la seua salut física com mental, entre altres. La sessió tindrà una orientació eminentment pràctica i una part interactiva, en la qual els i les assistents participaran de forma activa en la resolució de verificacions. Es farà una introducció a les tècniques de verificació digital.
S’aprendran processos i eines per verificar informació, fotografies, vídeos i continguts i comptes de xarxes socials. El taller també aportarà recursos, materials i experiències per treballar amb jovent i amb altres tipus de públic aquestes habilitats i coneixements i
treballar l’alfabetització informacional i mediàtica de la ciutadania. Debatrem què poden fer els professionals de la biblioteconomia i la documentació per promoure el consum crític
d’informació.

Participa

Nereida Carrillo

És doctora cum laude en Periodisme i Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, exerceix com a periodista freelance, col·labora amb el diari ARA i amb la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes. És professora a la UAB i abans ha impartit docència també a la UPF, la UOC i la URV. En els darrers quatre anys, ha impartit tallers de verificació digital per a més de 1.000 joves amb la col·laboració del Consell Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes (a través del programa EduCAC) i del consolat dels EUA a Barcelona (a través dels tallers “Que No Te La Cuelen” als American Space de Barcelona, Madrid i València). També ha impartit cursos de verificació digital per a periodistes, per a docents (a Catalunya, Madrid, Cantàbria, Aragó, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana), per a bibliotecaris, per a famílies i per a gent gran. En aquestes formacions, ha col·laborat amb la Mobile Week, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya i diverses AFAs. Des de setembre de 2020, lidera la plataforma Learn to Check, un projecte educatiu i divulgatiu per combatre la desinformació i acostar a tothom la verificació digital.

Categories
Sense categoria

Professionals com a motors del canvi de la narrativa social.

Professionals com a motors del canvi de la narrativa social.

TALLER

Conéixer la realitat no és suficient. Per a poder ser part del motor del canvi social, les biblioteques, els arxius, els centres de documentació han de preguntar-se primer quin la seua pròpia narrativa, quins són els seus valors, quin és el seu relat, què representen en la societat, quina és la seua proposta de valor, a qui es dirigeixen, preserven la privacitat dels seus usuaris? Experimenta de la mà de Manuela Battaglini el màrqueting digital estratègic i aposta per l’impacte social de la nostra professió.

 

Categories
Sense categoria

HIP-Biblioteques (Hexàgon de la Innovació Pública en Biblioteques)

HIP-Biblioteques (Hexàgon de la Innovació Pública en Biblioteques)

TALLER

Es pot innovar a les Biblioteques? Com innovar? Fugint dels simples tòpics i del discurs fàcil, Lucas Ramos  juntament amb algunes persones del COBDCV que estan treballant amb el model de HIP-Hexàgon de la Innovació Pública aplicada a les biblioteques ens presenten un divertit i pràctic taller amb el qual canviar mirades i alinear accions per a transformar la connexió amb la ciutadania i el nostre propi àmbit de treball. T’ho perdràs?

Equip motor HIP del COBDC: Yolanda Puchades, Alicia Sellés, Pau Banyó, Assun Atero, Llúcia Signes, Joan Carles Faus, Elena Bernia.

Participa

Lucas Ramos

Graduat en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament de Producte i Màster en Disseny de Producte. Especialista en Disseny de Serveis en l'administració pública. Durant la seua etapa universitària va presidir ADIZ, l'Associació de Disseny Industrial de la Universitat de Saragossa. Actualment treballa en el LAAAB com a Dissenyador de Serveis aplicant el mètode HIP. Lloc en el qual ha desenvolupat, en col·laboració, projectes com HOLA. Una comunitat d'empleats públics innovadors amb experiències d'aprenentatge transformadores per a les institucions públiques

Categories
Sense categoria

Innovació tecnològica: els habilitadors digitals com a motor de transformació

Innovació tecnològica: els habilitadors digitals com a motor de transformació

Taula redona

Les tecnologies digitals estan canviant dràsticament la forma en què dissenyem, produïm, comercialitzem i consumim tota classe de béns i serveis. La digitalització és, hui en dia, un dels principals vectors d’innovació tant a l’àmbit públic com privat. Les unitats d’informació no són una excepció a aquesta gran tendència. Però, com s’estan adaptant a aquesta realitat? La crisi sanitària, ha suposat un vertader accelerador en la seua digitalització? Quines tecnologies estan demostrant un major impacte innovador en els processos d’informació i documentació? Estan el Big Data, la Inteligencia Artificial o la Realitat Augmentada aportant vertader valor als usuaris? Quines són les principals barreres i facilitadors per a l’adopció de tecnologia? En aquesta taula rodona donarem resposta a aquestes i altres preguntes de la mà d’empreses proveïdores de tecnologia que estan oferint els seus serveis i solucions al nostre sector impulsant el procés transformador de biblioteques, arxius i centres de documentació.

Moderador

Fran Ricau

Responsable de l’àrea d’Informació Estratègica i Innovació Empresarial en ITI – Institut Tecnològic d’informàtica. Professor associat de la UV. Llicenciat en Documentació por la UPV i màster en Indústria 4.0 per PEAKS Business School. És el vocal d’ocupació laboral del COBDCV.

 

Categories
Sense categoria

Reptes i oportunitats de la innovació per al futur professional.​

Reptes i oportunitats de la innovació per al futur professional.​

Taula redona

Innovació per créixer, innovació per a donar respostes a les necessitats informatives i culturals del futur, Innovació i compromís. Reflexionarem i plantejarem els reptes per al futur de la professió. La nostra conversa girarà al voltant de tres temes principals. En primer lloc, la part teòrica, el corpus teòric que ens demana no només una actualització sinó una ampliació de la mirada. En segon lloc, les tècniques i els serveis identificant els àmbits als quals els professionals treballen o poden treballar més enllà de biblioteques/arxius o la incorporació als serveis més tradicional d’altres metodologies de treball, altres formes i altres espais. Finalment, la veu col·lectiva, el treball com a col·lectiu en els fòrums i àmbits claus del futur en els que la nostra professió és un valor clau.

Participen

Oscar Arroyo Ortega

Oscar Arroyo Ortega, cap de Servei del Llibre, Arxius i Biblioteques, JCCM, autor de l’informe FESABID “universalitzar els serveis bibliotecaris públics a Espanya (2021).

Vicenç Ruiz Gómez

Vicenç Ruiz Gómez, Records management European Parliament, doctor en història medieval i diplomat en Arxivística, Paleografia i Diplomàtica, ha treballat d’arxivista en la Generalitat de Catalunya i l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona i com a professor de l’ESAGED-UAB. En l’àmbit historiogràfic, ha centrat la seua recerca en la funció social de la documentació i el concepte d’arxiu social com una de les vies de transformació des d’una arxivística institucional cap a una participativa i social des de tres eixos (govern obert, rendició de comptes i memòria plural) i com a eina de contrapoder ciutadà.

Nuria Portillo

Llicenciada en Matemàtiques i professora i Investigadora en el departament d’Estadística i Investigació Operativa Aplicades i Qualitat de la UPV.

Actualment, és directora de la Càtedra Dades Obertes, Catedrades des de 2021 finançada per les associacions ciutadanes ACICOM i MESURA l’objectiu de les quals és l’ús de dades obertes per a la transformació social. Ha sigut directora de la Càtedra Govern Obert (2018-2020) finançada per l’Ajuntament de València. En totes dues càtedres ha coordinat projectes relacionats amb dades obertes, dades obertes per al desenvolupament sostenible (OD4D), dades generades per la ciutadania (DGC) i bon govern.

Alicia Sellés

Alicia Sellés Carot és Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Salamanca, Llicenciada en Documentació per la Universitat Politècnica de València i Màster en Continguts i Aspectes Legals en la Societat de la Informació per la mateixa universitat.

És consultora de serveis d’informació i documentació i treballa en la gestió i coordinació de projectes que en la seua majoria estan relacionats amb biblioteques digitals i repositoris, sistemes de gestió de biblioteques, consultories per a la implantació de sistemes d’informació i gestió documental. Compatibilitza aquestes tasques amb la docència en cursos especialitzats, graus i màsters relacionats amb la gestió de la informació i l’associacionisme professional.