Re-inventar els espais bibliotecaris

Taula redona

De què parlem quan parlem d’espai bibliotecari? Com de viu està encara el tòpic de la biblioteca com a magatzem silenciós de llibres? Des de l’arribada del llibre electrònic i amb l’etern debat sobre el futur de les biblioteques de fons, els espais tradicionals han entrat en crisi. Ara l’atenció se centra més en les persones que en l’acumulació de llibres. Les biblioteques han esdevingut un espai de socialització que ja es comença a conéixer en l’àmbit de la professió com el “tercer espai”, aquell que no és ni la casa ni el lloc de treball. Un espai per a llegir o per a estudiar, però també un espai obert per a estar-s’hi còmodament.
D’altra banda, la crisi de la covid-19 i el confinament al qual ens vàrem veure abocats ens va obligar a eixir de les quatre parets de la biblioteca i oferir els nostres serveis a través de les pantalles dels mòbils, de les tauletes i dels ordinadors dels nostres usuaris. D’aquesta manera, la biblioteca esdevenia un no-lloc, un espai virtual, una comunitat de lectors en el ciberespai. Algunes d’aquelles experiències, com el projecte “Villanúa, la @Villalectora” o els “Clubs de Lectura Virtuals” de Biblioteques de Barcelona, vingueren per a quedar-s’hi. D’aquesta dimensió oberta, digital i canviant de l’espai bibliotecari és del que parlarem en aquesta taula rodona.

Participen

Miriam Julián Oyarzábal

Llicenciada en Psicologia Social per la Universitat Complutense de Madrid, Màster en Gestió de Projectes Socioeducatius per la Universitat de Saragossa, experta en Animació a la Lectura 2.0 per la Universitat d’Educació a Distància. Des de fa set anys, gestionant la Biblioteca Pública Municipal de Villanúa, ha rebut diversos premis nacionals pels projectes d’Animació a la Lectura. En 2021, ha sigut guardonada amb el Primer Premi Nacional María Moliner atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport. També col·labora en el Projecte d’Animació Sociocultural i Rural ‘El Eventario’, especialitzat a dissenyar i teatralitzar experiències i esdeveniments socioculturals.

Pablo Gallo León​

Doctor en Comunicació i Documentació per la Universitat de Múrcia, Màster de Gestió i Direcció de Biblioteques per la Universitat de Barcelona, Llicenciat en Geografia i Història (Especialitat Història de l’Art) i Màster en Biblioteconomia per la Universitat Complutense de Madrid. Ha sigut director de la Biblioteca Regional de Múrcia i de la Biblioteca de la Universitat Miguel Hernández, així com professor associat en la Universitat de Múrcia. Actualment, exerceix com a director de la Biblioteca de la Universitat d’Alacant, i com a professor associat en la FIMA de la Universitat de Barcelona.

El seu camp d’investigació s’orienta cap als serveis a les biblioteques, el seu futur i l’arquitectura bibliotecària, comptant amb unes 30 publicacions sobre aquests temes. Ha participat i coordinat grups de treball de REBIUN i del Consell de Cooperació Bibliotecària, incloent-hi el Grup estratègic per a l’estudi de prospectiva sobre la biblioteca.

César Moreno Villanueva

Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Treballa com a tècnic de gestió cultural en la Direcció d’Acció Cultural de Biblioteques de Barcelona, ​​on coordina el Programa d’Acció Lectora. El març de 2020 va dissenyar la nova línia de clubs de lectura virtual a través de Tellfy.

Neus Castellano

És una xativina que viu i treballa a Barcelona des de fa vint anys. Interessada i ben coneixedora de la funció social de les biblioteques i de la importància d’aquestes com a tercer espai. Coneix de primera mà tots els projectes de la xarxa de biblioteques de Barcelona i de la xarxa de la Diputació. Dirigeix la recentment inaugurada biblioteca Gabriel García Márquez, la tercera més gran de Barcelona.